Το άρωμά μας είναι ένα βασικό στοιχείο της εικόνας μας, ένα αποτύπωμα της προσωπικότητάς μας γι’αυτό και είναι σημαντική η σωστή επιλογή του , αφού μάθουμε πρώτα κάποια βασικά για αυτό.
Τύποι αρωμάτων
Η διαφορά ανάμεσα στους τύπους των αρώματων στηρίζεται στην ποσότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχονται σε αυτά. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των αιθέριων ελαίων, τόσο αυξάνεται η διάρκεια του αρώματος και επομένως η ποιότητα και η τιμή του.
Τα βασικά είδη είναι τα εξής:
Eau de Cologne
Είναι ο τύπος που βρίσκεται στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της κατάταξης και συναντάται κυρίως στα ανδρικά αρώματα. Τα αρώματα eau de cologne έχουν πιο αδύναμη μυρωδιά, αναζωογονητική αίσθηση και σύντομη διάρκεια σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα είδη, για αυτό και μπορούν να ανανεώνονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Είναι αρκετά οικονομικότερα και η διάρκεια τους κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις δύο ώρες. Το συγκεκριμένο είδος άρχισε να παρασκευάζεται από συνδυασμό αιθέριων ελαίων εσπεριδοειδών, ενώ είναι γνωστό ότι το προτιμούσε και ο Ναπολέων.
Eau de Toilette
Η διαφορά αυτού του τύπου από το eau de cologne δεν είναι ευδιάκριτη. Ωστόσο, ορισμένες μάρκες περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό αιθέριων ελαίων σε σχέση με το eau de cologne. Τα αρώματα eau de toilette είναι ελαφριά και πιο διακριτικά από τα eau de parfum, κατάλληλα για πρωινές και απογευματινές ώρες, ενω προτιμώνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Διαρκούν συνήθως δύο με τέσσερις ώρες και είναι πιο δημοφιλή σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη.
Eau de Parfum
Πιο έντονα από τα υπόλοιπα αρώματα, καθότι συνήθως περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό αιθέριων ελαίων. Διαρκούν περισσότερο από τους παραπάνω δύο τύπους, κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε ώρες. Έχουν πολύ καλά αποτελέσματα εάν τα εφαρμόσετε απευθείας στα μαλλιά ή στα ρούχα σας, αλλά είναι λίγο πιο ακριβά.
Pure Perfume
Αποτελεί το καθαρό απόσταγμα του αρώματος. Φοριέται σε μικρή ποσότητα με διάρκεια τέσσερις έως έξι ώρες και ενδείκνυται για βραδινές κυρίως εμφανίσεις, αφού είναι το πιο έντονο και το πιο ακριβό από τα υπόλοιπα αρώματα.
Νότες αρωμάτων
ΛΟΥΛΟΥΔΕΝΙΑ:
Η μεγαλύτερη ομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται από αρώματα λουλουδιών, όπως τραντάφυλλο, γιασεμί, κανάγκα, νάρκισσο, τέμπερι, ίριδα και γαρύφαλλο.
ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ-ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ
Οι φρουτωδεις νότες και οι νότες εσπεριδοειδών χαρίζουν στο άρωμα μια σπιρτάδα και μια φρέσκια αίσθηση. Συνδυάζονται πολύ συχνά με νότες λουλουδιών.
ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ:
Αυτή η έννοια περιέχει τις ζεστές και αισθησιακές νότες του Αράβικου κόσμου. Βάλσαμα, όπως πατσουλί, ρητίνες όπως Βενζοΐνες, ζωικές αρωματικές ουσίες όπως μόσχου, ζήβεθου και άμβρας, καθώς επίσης και βανίλια και πικάντικα συστατικά, όπως μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και κανέλα, δημιουργούν τον τόνο αυτής της ομάδας.
ΣΙΠΡΕ:
Στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο αρωματοποιός Φρανσουά Κότι δημιούργησε το Σιπρ από Μεσογειακά συστατικά, το οποίο το ονόμασε από το νησί της Κύπρου (Σιπρ στα γαλλικά). Αυτός ο συνδυασμός εσπεριδοειδών φρούτων, βρυών βελανιδιάς και βαλσάμικου πατσουλί δημιούργησε το στυλ για την εκτεταμένη οικογένεια των αρωμάτων σιπρε. Δερμάτινα και ξυλώδη συστατικά δίνουν μία αρρενωπή αίσθηση, μαζί με τα χαρακτηριστικά σιπρ αρώματα των φρέσκων εσπεριδοειδών, των βρυών βελανιδιάς και του πατσουλιού.
ΦΟΥΖΕΡ:
Αυτό το στυλ απέκτησε το όνομά του από το άρωματ Φούγκες Ρουαγιάλ του οίκου Χούμπιγκαντ. Αυτό το άρωμα, το οποίο απευθυνόταν αρχικά στις γυναίκες και δημιουργήθηκες το 1882, έχει νότες κορυφής λεβάντας, βρύα βελανιδιάς και της νεοανακαλυφθείσας ουσίας κουμαρίνη. Ωστόσο, η αρμονία του φούγκερ εξελίχθηκε γρήγορα στο κύριο αντιπροσωπευτικό ανδρικό στυλ. Ωστόσο, δεν περιέχει καθόλου φτέρη (φούγκερ στα γαλλικά), όπως μπορεί κάποιος να πιστεύει σύμφωνα με το όνομα.
ΓΛΥΚΕΣ-GOURMAND
Νότες γλυκών και επιδορπίων , είναι βασισμένες σε μεγάλο βαθμό στη βανίλια, θυμίζουν μυρωδιές τροφίμων . Κυμαίνονται από την απλή σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος και την καραμέλα ως και από πιο σύνθετες ή πιο εξωτικές συνταγές, όπως τα αμυγδαλωτά, την κρεμ μπρυλέ, και τα πάντα δημοφιλή cupcakes και το μαντολάτο .
ΞΥΛΩΔΕΙΣ
Το προφίλ της μυρωδιάς των ξύλων κυμαίνεται ανάλογα από τους διαφορετικούς τύπους των δέντρων που προέρχονται
Ένα άρωμα έχει τρία στρώματα: υψηλές νότες, μεσαίες νότες (που συχνά καλείται “καρδιά” ή κέντρο του αρώματος) και νότες βάσης.
Υψηλές νότες
Οι οσμές που γίνονται άμεσα αντιληπτές κατά την εφαρμογή ενός αρώματος. Οι υψηλές νότες αποτελούνται από μικρά, ελαφρά μόρια τα οποία εξατμίζονται γρήγορα. Σχηματίζουν την αρχική εντύπωση ενός αρώματος και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικά στην πώληση ενός αρώματος.Η υψηλή νότα περιέχει δυνατά έλαια, τα οποία δημιουργούν τις πιο δυνατές οσμές ενός αρώματος. Το στρώμα αυτό είναι εφήμερο και μικρής διάρκειας. Οι μυρωδιές λουλουδιών και εσπεριδοειδών συχνά χρησιμοποιούνται για τις υψηλές νότες.
Μεσαίες νότες
Η μυρωδιά ενός αρώματος η οποία αναδύεται λίγο πριν εξαφανιστούν οι υψηλές νότες. Οι συνδυασμοί των αρωμάτων της μεσαίας νότας σχηματίζουν την “καρδιά” ή το κύριο σώμα ενός αρώματος και πολλές φορές καλύπτουν τη συχνά δυσάρεστη αρχική εντύπωση από τις νότες βάσης, οι οποίες γίνονται πιο ευχάριστες με το χρόνο. Η μεσαία νότα είναι η “καρδιά” του αρώματος, η οποία αντιδρά με το δέρμα για να δημιουργήσει έναν καθοριστικό χαρακτήρα. Περιέχει απαλές οσμές όπως γαρύφαλλο, ασφόδελο, αγιόκλημα, γιασεμί, πασχαλιά, μανόλια, ορχιδέα, πεόνια, τριαντάφυλλο, υάκινθο, βιολέτα, λωτό.
Νότες βάσης
Η οσμή ενός αρώματος που εμφανίζεται κατά την εξασθένιση της μεσαίας νότας. Οι μεσαίες νότες μαζί με τις νότες βάσης δημιουργούν το κυρίως θέμα ενός αρώματος. Οι νότες βάσης φέρνουν βάθος και αντοχή σε ένα άρωμα. Τα συστατικά αυτής της τάξης των οσμών είναι συνήθως πλούσια και “βαθιά” και συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά παρά μόνο αφού παρέλθουν τουλάχιστον 30 λεπτά από την εφαρμογή. Η νότα βάσης καθορίζει τη διάρκεια, το χαρακτήρα και την επιτυχία του αρώματος. Η μυρωδιά της βασικής νότας διαρκεί περισσότερο από την υψηλή και τη μεσαία νότα εξαιτίας της αλληλεπίδρασης με το δέρμα. Κεχριμπάρι, βάλσαμο, βενζόη, κέδρος, musk, δρυς, πατσουλί, σανδαλόξυλο και βανίλια είναι μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να δώσουν νότες βάσης.
Κατά την επιλογή αρώματος
•Μπορoύμε να δοκιμάσουμε τα διάφορα αρώματα ψεκάζοντας πάνω στα ειδικά χαρτάκια . Ωστόσο, η μυρωδιά των αρωμάτων δεν θα είναι η ίδια πάνω στο δέρμα μας. Για να είμαστε σίγουροι για την επιλογή μας, καλύτερα να δοκιμάσουμε το άρωμα απευθείας επάνω στην επιδερμίδα μας.
•Ψεκάζουμε 1 με 2 φορές στο εσωτερικό του καρπού και περίμενουμε 10 λεπτά μέχρι να το μυρίσουμε ξανά. Το ίδιο άρωμα μπορεί να μυρίζει διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο και αυτό οφείλεται στο ph της κάθε επιδερμίδας. Σκοπός είναι να επιλέξουμε ένα άρωμα που θα ταιριάζει στην προσωπική μας μυρωδιά.
Φορώντας το άρωμα
•Τα αρώματα διαρκούν περισσότερο σε λιπαρές επιδερμίδες σε σχέση με τις ξηρές. Για το λόγο αυτόν προσπάθουμε να κρατάμε το δέρμα μας ενυδατωμένο πριν την εφαρμογή του αρώματος. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη διάρκεια είναι να χρησιμοποιούμε και τα υπόλοιπα προϊόντα της σειράς του αρώματος όπως αφρόλουτρο, body lotion κ.λ.π.
•Εφάρμοζουμε το άρωμα αμέσως μετά το μπάνιο, που η επιδερμίδα είναι καθαρή, στεγνή και οι πόροι του δέρματος ανοιχτοί. Έτσι θα επιτύχουμε καλύτερη απορρόφηση του αρώματος.
•Δεν ψεκάζουμε απο μακριά. Είναι μια πρακτική αρκετά διαδεδομένη, αλλά στην πραγματικότητα μας στοιχίζει το 50% του αρώματος το οποίο καταλήγει στο πάτωμα.
•Η ποσότητα που θα εφαρμόσουμε είναι πολύ σημαντική και εξαρτάται από το είδος του αρώματος. Τα ελαφριά αρώματα, τα eau de cologne και eau de toilette, θα χρειαστεί να τα ανανεώσουμε μερικές φορές μέσα στην ημέρα. Από την άλλη, τα eau de parfum που περιέχουν πιο πικάντικα στοιχεία, όπως π.χ μπαχάρια και βανίλια, θα διαρκέσουν περισσότερο ακόμη και εάν εφαρμόσουμε μικρή ποσότητα.
•H Coco Chanel συμβούλευε τις γυναίκες να φορούν το άρωμα στα σημεία που πρόκειται να τις φιλήσει ένας άντρας! Τα σημεία, λοιπόν, που θα πρέπει να εφαρμόζουμε το άρωμα είναι εκείνα όπου η κυκλοφορία του αίματος είναι πιο επιφανειακή. Εάν χρησιμοποιούμε eau de parfum ή pure perfume τότε αρκεί να ψεκάσουμε τους καρπούς και το λαιμό. Εάν χρησιμοποιούμε eau de cologne ή eau de toilette τότε ψεκάζουμε στο εσωτερικό μέρος του καρπού, πίσω από τους λοβούς των αφτιών, στο εσωτερικό μέρος του μπράτσου, στο σημείο ανάμεσα στο στήθος και στο εξωτερικό σημείο του γονάτου.
•Η χαμηλή θερμοκρασία μείωνει τη δύναμη του αρώματος και για το λόγο αυτόν, το χειμώνα προτιμάμε πιο βαριές μυρωδιές που θα διατηρηθούν περισσότερο. Το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές και οι μυρωδιές πιο έντονες, προτιμάμε κάτι ελαφρύτερο και πιο δροσερό.
•Αποφεύγουμε το ψεκασμό πάνω στα ρούχα, για να αποτρέψουμε αποχρωματισμούς των υφασμάτων και πάνω σε κοσμήματα, διότι μπορεί να προκαλέσουμε διάβρωση του υλικού τους.
•Εάν παρατηρήσουμε ότι με την πάροδο του χρόνου το άρωμα μας δε μυρίζει το ίδιο. Αυτό συμβάνει γιατί όσο παιρνούν τα χρόνια αλλάζει η χημεία του σώματος μας και επίσης μπορεί να επηρεάζουν οι ορμονικές μεταβολές, λήψη φαρμάκων ακόμη και σε αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Μπορούμε λοιπόν να δοκιμάσουμε ένα νέο άρωμα που να μυρίζει όμορφα στην επιδερμίδα μας τη δεδομένη χρονική στιγμή.